Monday, 30 May 2011

Arsenal di kelas yang tersendiri

Pertama-tamanya tahniahlah kepada penyokong pasukan Barcelona di atas kejayaan kelab Sepanyol tersebut menjulang Trofi Liga Juara-Juara (atau lebih sinonim dengan nama Champions League) dengan mengalahkan Manchester United. Pertembungan antara dua juara liga yang membuatkan perlawanan menjadi amat menarik. Namun seperti yang semua sedia maklum, gaya permainan Barcelona yang mengekalkan ball posession pastinye mendominasi perlawanan.

Di sini aku tidak mahu mengupas tentang statistik perlawanan, maklum la, korang pun boleh cari semua perkara tu dekat Official Website Champions League kan. aku nak menceritakan tentang perjalanan Barcelona sepanjang kempen Champions League kali ni. Hurmmm... Tapi apa kena mengena dengan tajuk kan? Takpe, sabar dulu. nanti aku terangkan.

Saturday, 28 May 2011

Goodbye Ancelotti



Well, the title have spoken the whole story.. Carlo Ancelotti sudah menjadi bekas manager kepada kelab Chelsea.. sedih juga aku mendengar berita yang Ancelotti kena pecat dek Abramovich.. kenapa perlu pecat manager? walaupun bagi aku, ya, Chelsea dikatakan membuat rekod yang buruk sepanjang sejarah mereka dalam EPL, tapi perlukah  terus memecat manager?


Bagi aku, kekadang bukan pada manager salahnya, kekadang pada pemain itu sendiri.. kekadang, manager dah setting baik punya plan, pemain pulak tak on-form, morale down lah, time tuhlah jiwa kacau.. i mean, u cant 110% terus salahkan manager.. its just wrong thinking.. tapi tuhlah, ikut budaya kita juga, ada ke orang salahkan anak bila anak tuh buat salah? mesti nama mak bapak jugak yang kena..




ok! down to the big question of the year, who will be the next manager? aku rasa, ramai manager yang kecut telur nak lead team Chelsea.. silap sedikit jer, nak pecat, silap sket jer, nak pecat.. ayoyoy.. itu macamkah? tapi bagi aku, aku rasa Guus Hiddink kemungkinan akan menjadi the next manager of Chelsea.. ada juga lah ura-ura yang mengatakan begitu.. tapi sesiapa pun yang dorang mungkin akan pilih, i hope they do the right choice.. i like the way Ancelotti lead.. just kekadang player punya pasal, manager kena tempias..


p/s : why dont bring the Chosen One back? :p

Wednesday, 25 May 2011

*curtain closed

There you go.. Manchester United won the record of 19th league title. Manchester City won the FA Cup. Birmingham City won Carling Cup. Liverpool? yet another trophyless season for Liverpool.. *sigh.. sedikit summary utk season 2010-2011--->

Arsenal: 70/100
Sayang Arsenal xcukup player utk maintain game dowg. Too many games for a young squad. Maybe just don't have enough depth in the squad. From a quadruple candidate to dusty cabinet.

Aston Villa: 2/7
Randy Lerner paling sengal sbb gaduh ngan Martin O'Neill. Gareth Barry and Martin O'Neill dh xd. Ashley Young on the way out. I predict downfall of Aston Villa next season unless Aston Villa sign a few high profile signing.

Birmingham: 90%(for Carling Cup);0.05/0.1(for the league)
Aiyoyoyo.. I don't know what happen to them. Great comeback in the Carling Cup
Final but got relegated? Gonna be in Europa League next season(baik bg Liverpool jea). Don't waste it Mcleish!!

Blackburn: 1 potongan kek dr 3 potongan kek
Disappointing season for Blackburn. Didn't do well during January transfer window despite the wealth of new owner. I'm not sure who is the manager though.

Blackpool: 3/5
Buat bnyk kejutan bila kalahkan wigan 4-0 masa 1st game. Kalahkn Liverpool
HOME AND AWAY plak tue. Relegated because of the 4-2 defeat against the league champions. What can i say? Not all fairy tale have a happy ending.

Bolton: 5000/10000
If Bolton is a rugby team, i give them 10000/10000 because they did really well in football.

Chelsea: 75.666666667%
Did really well early in the season. Did really bad in the middle of the season. Did
awesomely during the second half of the season. Feel sorry for Chelsea instead of
Ancelotti. Chelsea lost a great manager but stuck with an idiot owner.

Everton: 6 bdk hitam/10 bdk hitam
Everton finished 7th despite sitting at the bottom of the table early in the season.
Good job for David Moyes. Everton kena beli prolific striker next season and xblh
asyik harapkan Tim Cahill jea.

Fulham: half of a pizza
Been better last season than now. Lack of Roy Hodgson factor? Mark Hughes just warming up. Next season mesti mengancam punya.

Liverpool: 60000/100000
No trophy, no europe next season, league record broken. Possibly the worst
season ever.

Man City: 7/11
FA Cup winner and top four finish. Enjoy it while still can.

Man Utd: 80.01%
Ske la tu dpt 19th league title itu AKHIRNYA.. next season korg plak ckp.."ske la tu dpt menang liga akhirny" kat aku..kahakahakahakah..

Newcastle: 77
Lu Langsi Lu Mati. Newcastle hebat sekali setelah kembali kea premier league.
Kalo Andy Carroll still kt Newcastle mesti lg power. *cte KONGSI xbest.

Stoke: 5000/10000
If Bolton is a rugby team, i give them 10000/10000 because they did really well in football. *copy paste
Sunderland: 6 posen/sehinggit
Aku kagum sgt3 dgn Danny Welbeck kt Sunderland. Dier dgn Gyan mmg macho
bersama. tbe3 nk sebut Welbeck/Gyan=Yorke/Cole. Beza mereka cuma Beckham
xd kt Sunderland jea.

Tottenham: *****/*********
Spurs have been inconsistent throughout the season. Too depending on VDV and
"world greatest". Kranjcar is a waste of talent. Modric excellent. Nyanyuk punya
Harry Redknapp.

West Brom: cgpa 3.27
West Brom just promoted this season and had finished 11th in the table. Roy
Hodgson did what he do best. Bring the best out of bottom table club. Respect for
Roy Hodgson and Odemwinglidoo awesome.

West Ham: torn jersey
Relegated have Scott Parker and Mark Noble in midfield, Robbie Keane and Carlton Cole in attack, Upson in defence and Rob Green between the post.
Champions League finalist in charge. It's like Leeds Utd all over again.

Wigan: 4/10
Asyik3 kena belasah dgn kelab laen. Baik Wigan relegated instead of Blackpool. Wigan has been really fragile being in the premier league. Survived the drop yet again.

Wolves: $.%/!)
Wolves was lucky Blackpool or Birmingham didn't won their last game. Wolves
gonna be in the premier league for another season. Would love to see who would
feature in the team set up next season.